Το φασκόμηλο βελτιώνει τη μνήμη

Το φασκόμηλο, ή αλλιώς Salvia officinalis, είναι ένα από τα ποικίλα αρωματικά φυτά που απαντάται στην ελληνική αγορά. Οι ευεργετικές ιδιότητες που συχνά αποδίδονται στα αρωματικά φυτά και στα ροφήματα αυτών είναι ποικίλες.

 Μια από τις περισσότερες μελετημένες και αξιοσημείωτες ιδιότητες του φασκόμηλου είναι η επίδραση που μπορεί αυτό να ασκεί στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Σε μία μελέτη που παρουσιάστηκε στο Βρετανικό Συνέδριο Φαρμακολογίας από το πανεπιστήμιο του King’s φάνηκε ότι η αποξηραμένη ρίζα του φασκόμηλου περιέχει ενεργά συστατικά παρόμοια με αυτά που περιέχονται στη σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση και θεραπεία της νόσου Alzheimer.

Μάλιστα, συστατικά του φασκόμηλου φάνηκαν να αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου στον εγκέφαλο, της ακετυλο-χολινεστεράσης, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου και στην προοδευτική απώλεια της μνήμης.
Στη παρούσα μελέτη έρχονται να προστεθούν και τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pharmacological Biochemical Behavior και υποστήριξε την ικανότητα του φασκόμηλου να λειτουργεί ως «ενισχυτικό» της μνήμης. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα της μελέτης έδειξαν ότι εκχύλισμα προερχόμενο από το φασκόμηλο μπορεί να βελτιώνει την άμεση ανάκληση πληροφοριών από τους εξεταζόμενους.

Το φασκόμηλο μελλοντικά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σύμμαχο των επιστημόνων στη βελτίωση της φαρμακευτικής προσέγγισης ατόμων με προβλήματα μνήμης.
Προς ώρας ας απολαύσουμε ένα ρόφημα φασκόμηλου και πιθανά να μην ξεχνάμε τη φάγαμε σήμερα…

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr