Το βόριο των σταφίδων προάγει την υγεία των οστών

Οι σταφίδες αποτελούν αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων και πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν ξεχωριστή γεύση και άρωμα στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από διατροφική άποψη παρουσιάζουν εξαιτίας της σημαντικής περιεκτικότητας τους σε βόριο.

Παρόλο που οι δημόσιες συστάσεις για την υγεία δεν δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσληψη βορίου, το βόριο αποτελεί ζωτικής σημασίας μέταλλο για την υγεία των οστών και την εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Το βόριο λοιπόν είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την μετατροπή των οιστρογόνων και της βιταμίνης D στις περισσότερο ενεργές μορφές τους. Τόσο τα οιστρογόνα όσο και η βιταμίνη D παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών.

Παράλληλα, στην εμμηνόπαυση η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων έχει ως αποτέλεσμα οι οστεοκλάστες, κύτταρα που καταβολίζουν τον οστίτη ιστό, να γίνονται πιο ευαίσθητοι στα σήματα της παραθυρεοειδούς ορμόνης επιταχύνοντας τον καταβολισμό των οστών και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.
Μελέτες λοιπόν έχουν δείξει ότι το βόριο μπορεί να προστατεύει έναντι της εμφάνισης οστεοπόρωσης κατά την εμμηνόπαυση και να αναπαράγει πολλές από τις θετικές επιδράσεις της οιστρογονοθεραπείας.

Εκτός από τις σταφίδες τρόφιμα πλούσια σε βόριο είναι τα όσπρια, τα καρύδια και το αβοκάντο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr