Kαστανό ρύζι – Μια από τις καλύτερες πηγές σεληνίου στη διατροφή μας

Πολύ συχνά ακούμε για το διατροφικό πλεονέκτημα των ανεπεξέργαστων προϊόντων έναντι των αντίστοιχων επεξεργασμένων. Ένα παράδειγμα αυτής της κατηγορίας τροφίμων είναι το καστανό ρύζι έναντι του λευκού.

Μεταξύ των ποικίλων διατροφικών πλεονεκτημάτων του καστανού ρυζιού είναι και η σημαντικά υψηλή περιεκτικότητά του στο θρεπτικό συστατικό σελήνιο, με περίπου 200g μαγειρεμένου καστανού ρυζιού να παρέχουν το 27% της ημερήσιας απαίτησης σε αυτό.

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την επιτέλεση ποικίλων μεταβολικών πορειών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο μεταβολισμός της θυρεοειδούς ορμόνης, η λειτουργία των αντιοξειδωτικών αμυντικών συστημάτων και η λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μάλιστα, επιστημονικά δεδομένα από προοπτικές μελέτες, μελέτες παρέμβασης και μελέτες σε ζωικά μοντέλα έχουν προτείνει μια ισχυρή αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης σεληνίου και της εμφάνισης καρκίνου. Αρκετοί μηχανισμοί έχουν προταθεί για να εξηγήσουν τις ιδιότητες αυτές του σεληνίου. Το σελήνιο έχει αποδειχθεί ότι επάγει την επιδιόρθωση του DNA και τη σύνθεσή του σε κατεστραμμένα κύτταρα, με σκοπό να ανασταλεί ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων και να προαχθεί η απόπτωσή τους.

Επιπλέον, το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία πολλών πρωτεϊνών, με σημαντικότερη την υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία από τον καρκίνο. Μάλιστα, η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης χρησιμοποιείται στο ήπαρ για να αποτοξινώνει από ένα ευρύ φάσμα δυνητικά επιβλαβών μορίων.

Επίσης, το σελήνιο συνεργάζεται με τη βιταμίνη Ε σε πολλές άλλες αντιοξειδωτικές διεργασίες των ζωτικών συστημάτων του σώματος. Αυτές οι ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις του σελήνιο φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο κατά του καρκίνου, αλλά επίσης και κατά των καρδιακών παθήσεων, του άσθματος και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr