Ποια μορφή άσκησης είναι καλύτερη για την απώλεια βάρους

Οι κυριότερες μορφές άσκησης προς συζήτηση είναι η αερόβια άσκηση ή cardio και η άσκηση με αντιστάσεις ή μυϊκή ενδυνάμωση. Κάθε ένα από τα δυο προγράμματα λειτουργεί στο σώμα με διαφορετικό τρόπο και έχει τον δικό του ρόλο ως προς την απώλεια του βάρους.

Ο κύριος ρόλος της αερόβιας άσκησης είναι η καύση του λίπους κατά την διάρκεια της άσκησης.

Εκτελώντας λοιπόν την άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά με μια μέτρια ένταση, η θερμιδική απώλεια μπορεί εύκολα να φθάσει και τις 300 θερμίδες ανά προπόνηση.

Υπάρχουν βέβαια και πιο δύσκολοι τύποι αερόβιας άσκησης σε υψηλές εντάσεις, που μπορεί να καταναλώσουν μέχρι και 500 θερμίδες, μέσα σε μια χρονική διάρκεια 30 λεπτών.

Ο ρόλος της μυϊκής ενδυνάμωσης είναι η αύξηση του μεταβολισμού και κατά συνέπεια η καύση περισσότερων θερμίδων κατά την διάρκεια της ημέρας. Μετά από προπόνηση με αντιστάσεις για κάποιο διάστημα, έχει αναφερθεί πως ο καθημερινός βασικός μεταβολισμός βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά για 10 με 15 ώρες δεδομένου ότι έτσι χτίζονται περισσότεροι μύες.

Άρα στο ερώτημα « τι άσκηση πρέπει να κάνω για να χάσω βάρος» η απάντηση είναι απλή: ακολουθήστε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αερόβιας άσκησης και άσκηση με αντιστάσεις. Αυτός ο συνδυασμός θα επιφέρει τα καλύτερα μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα οφέλη από την άσκηση.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr