Τα κράνα προστατεύουν από ουρολοιμώξεις

Τα κράνα, γνωστά και με τον αγγλικό όρο cranberries, ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των μούρων, δηλαδή των berries. Τα περισσότερα είδη των κράνα είναι εγγενή της Αμερικής, ενώ κάποια από αυτά απαντώνται στην Ευρώπη και στην Ασία.

Μπορούμε να τα βρούμε σε αποξηραμένη κυρίως μορφή σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, καθώς και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Τα κράνα, όπως και όλα τα φρούτα που ανήκουν στην ομάδα των μούρων, είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών συστατικών και φυτοχημικών. Η ξεχωριστή σύστασή τους έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, η οποία μεταξύ άλλων τους έχει προσδώσει προστατευτικές ιδιότητες έναντι της εμφάνισης λοιμώξεων στο ουροποιητικό σύστημα.

Η χρήση των κράνα στην προστασία και θεραπεία των ουρολοιμώξεων έχει ξεκινήσει πολύ πριν η επιστημονική κοινότητα επιβεβαιώσει την καθοριστική συμβολή τους στην παρούσα παθολογική κατάσταση. Ενώ αρχικά οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ικανότητα των κράνα να προστατεύουν έναντι των ουρολοιμώξεων οφειλόταν στην οξύτητά τους τελικά φάνηκε ότι οι παρούσες ιδιότητες οφείλονται στο υψηλό περιεχόμενό τους σε προανθοκυανιδίνες.

Η χημική δομή αυτών των συστατικών των κράνα κάνει δύσκολη την προσκόλληση ορισμένων παθογόνων βακτηρίων στο ουροποιητικό σωλήνα. Μεταξύ αυτών των βακτηρίων είναι και παθογόνα στελέχη της E. Coli, βακτήριο γνωστό για την παρουσία του στον εντερικό σωλήνα του ανθρώπου.

Τα άτομα τα οποία φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο είναι γυναίκες μέσης ηλικίας με επαναλαμβανόμενα περιστατικά ουρολοιμώξεων, στις οποίες φαίνεται ότι η εισαγωγή των κράνα στη διατροφή τους μπορεί να μειώσει στο 1/3 την εμφάνιση ουρολοιμώξεων.

Τα κράνα, πέρα από τη ξεχωριστή γεύση που μπορούν να χαρίσουν στα γεύματα και επιδόρπιά μας, μπορούν αναμφισβήτητα να παρέχουν οφέλη στις γυναίκες εκείνες που ταλαιπωρούνται από επαναλαμβανόμενα περιστατικά ουρολοιμώξεων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr