Tρόφιμα για μείωση της χοληστερίνης και παιδί

Η υψηλή χοληστερίνη στα παιδιά δεν είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Ωστόσο με βάση τις επιστημονικές αναφορές που έχουμε σήμερα είναι ένα πρόβλημα με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης.

Μάλιστα πληθώρα επιστημονικών εργασιών κατέδειξε ότι η στεφανιαία νόσος και η αθηρωμάτωση αρχίζουν να αναπτύσσονται από την παιδική ή εφηβική ηλικία.

O ρόλος της διατροφής για τη μείωση της χοληστερίνης σε ένα παιδί είναι πολύ σημαντικός. Πέρα από τις όποιες συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, λιπαρών τυριών και γλυκών, την αύξηση των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων και των λαδερών, των ξηρών καρπών και των ολικής αλέσεως προϊόντων κ.α., ένα πολύ συχνό ερώτημα που τίθεται από τους γονείς είναι το κατά πόσο σε ένα παιδί με υψηλή χοληστερίνη μπορούμε να δώσουμε προϊόντα για μείωση της χοληστερίνη, όπως λειτουργικές μαργαρίνες.

Αυτό που λέμε καταρχήν είναι ότι πρώτα από όλα ξεκινάμε με τις βασικές αλλαγές στη διατροφή του, όπως συνοπτικά αναφέρθηκαν και την ενίσχυση της καθημερινής φυσικής του δραστηριότητας. Από εκεί και πέρα σύμφωνα με την Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFSA), τα προϊόντα για μείωση της χοληστερίνης δεν συστήνονται σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, λόγω έλλειψης επαρκών επιστημονικών στοιχείων.
Σε παιδιά άνω των πέντε ετών ο γονιός θα πρέπει να συμβουλευτεί τον παιδίατρό του.
Ένα σημείο που πρέπει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα μειώνουν την απορρόφηση λιπαρών υλών όπως η χοληστερίνη, με αποτέλεσμα σε κάποιες μελέτες να παρουσιάζεται και μια μικρή μείωση κάποιων συστατικών που χρειάζονται το λίπος για να απορροφηθούν, όπως τα καροτενοειδή.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία βέβαια αυξάνοντας τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώει το παιδί (κάτι που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει), αυτό μπορεί να αναταχθεί.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr