Ο θηλασμός ανεβάζει την κοινωνικότητα των παιδιών στη μετέπειτα ζωή τους

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Disease in Childhood, ο μητρικός θηλασμός δεν παρέχει μόνο μοναδικά οφέλη στην υγεία του νεογνού, αλλά φαίνεται να συμβάλλει στην κοινωνική ανέλιξή του κατά την ενήλικο ζωή.
Η μελέτη διεξήχθη από το UCL πανεπιστήμιο του Λονδίνου και συμπεριέλαβε 17.419 συμμετέχοντες που είχαν γεννηθεί το 1958 και 16.771 που είχαν γεννηθεί το 1970. Οι ερευνητές αφού έλαβαν το ιστορικό θηλασμού από του συμμετέχοντες, αξιολόγησαν το κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο των πατέρων των συμμετεχόντων όταν αυτοί ήταν 10 ετών και την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκαν οι συμμετέχοντες στην ηλικία των 33 ετών.

Οι συμμετέχοντες που θήλασαν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να ανελιχθούν σε υψηλότερα κοινωνικά στρώματα ανεξάρτητα από τη χρονολογία γέννησής τους. Συγκεκριμένα, ο θηλασμός αύξανε την κινητικότητα στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα κατά 24% και μείωνε την πιθανότητα για κινητικότητα προς τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα κατά 20%. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ο θηλασμός συμβάλλει στην κοινωνική ανέλιξη των παιδιών επειδή βελτιώνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και το επίπεδο νόησης, ενώ παράλληλα μειώνει την πιθανότητα καταβολής από το άγχος.

Συμπερασματικά, ο συνδυασμός της φυσικής επαφής της μητέρας με το μωρό κατά το θηλασμό και η παροχή όλων εκείνων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του εγκέφαλου από το μητρικό γάλα φαίνεται να εμπλέκεται στην καλύτερη νευρογνωστική ανάπτυξη των βρεφών, οδηγώντας σε θετικές επιδράσεις κατά την ενήλικο ζωή.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr