Βιταμίνη Α –  Η βιταμίνη των ματιών

Η βιταμίνη Α ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών. Είναι ίσως η πιο απαραίτητη βιταμίνη για τα μάτια μας και όχι μόνο.
Αναλυτικότερα :
Οφέλη βιταμίνης Α
Μάτια
Ο κύριος ρόλος της βιταμίνης Α αφορά την όραση, καθώς συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης (οπτικής πορφύρας), μιας χρωστικής των οφθαλμών που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση
Κυτταρική Διαφοροποίηση
Παίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαφοροποίηση και είναι συνεπώς απαραίτητη για το σχηματισμό νέων κυττάρων
Δέρμα και Βλεννογόνοι
Παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της συνοχής του δέρματος και των βλεννογόνων, βοηθώντας στην πρόληψη των λοιμώξεων της μύτης, του λάρυγγα, των πνευμόνων, του ουροποιητικού συστήματος κτλ.
Άλλες ιδιότητες
Συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμβρύου και των οστών, την όρεξη, τη γεύση, την ακοή, την ανάπτυξη και την παραγωγή του σπέρματος
Σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί ποικίλες μεταβολές στη φυσιολογία του ματιού και οδηγεί τελικά σε τύφλωση. Μια οριακή έλλειψη βιταμίνης Α θα αυξήσει την ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε δερματικές παθήσεις.

Καλές πηγές βιταμίνη Α είναι το συκώτι, το βούτυρο, το αυγό, το τυρί, τα ψάρια και τα θαλασσινά, καθώς επίσης και φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως τα καρότα, η γλυκοπατάτα, το κολοκύθι, το σπανάκι, ο ανανάς, το πεπόνι και τα ροδάκινα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr