Η υψηλή χοληστερίνη απειλή και για τις γυναίκες

Πολλοί θεωρούν ότι η υψηλή χοληστερίνη είναι ένα πρόβλημα γένους αρσενικού. Κάτι τέτοιο δεν αληθεύει, καθώς μια υψηλή χοληστερίνη σίγουρα εμφανίζεται και στις γυναίκες, οι οποίες όμως μέχρι τουλάχιστον την κλιμακτήριο, προστατεύονται από τις ορμόνες τους. Από εκεί και πέρα, και μετά την εμμηνόπαυση, αρχίζουν τα προβλήματα.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και τη διατροφή τους, καθώς μια υψηλή χοληστερίνη στην εμμηνόπαυση αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου για νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων.
Είναι καλό να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε όχι πάνω από μία φορά την εβδομάδα.
Να καταναλώνουν ημιάπαχα γαλακτοκομικά μέχρι 1 – 2 % λιπαρά. Να αποφεύγουν τα σκληρά κίτρινα τυριά και να επιλέγουν πιο χαμηλά σε λιπαρά τυριά. Να τρώνε τουλάχιστον 2 – 3 φρούτα, 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς και 1 μεγάλη σαλάτα ημερησίως.

Εβδομαδιαίως τουλάχιστον 2 φορές ψάρι και 2 φορές όσπρια. Τέλος, αν η χοληστερίνη έχει ήδη τσιμπήσει να αποφεύγουν την ευρεία κατανάλωση αυγών και θαλασσινών και να εντάξουν στη διατροφή τους λειτουργικά τρόφιμα για τη μείωση της χοληστερίνης, που σύμφωνα με την αρχή για την ασφάλεια τροφίμων της ευρωπαϊκής ένωσης, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της μέχρι και 10 %, στα πλαίσια πάντα μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr