Δεκαπέντε λεπτά γυμναστικής μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 14 %

Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι μια απλή άσκηση, όπως το γρήγορο βάδισμα, μπορεί να ωφελήσει τον καθένα σημαντικά, άνδρες και γυναίκες, νέους και γέρους, υγιείς και αρρώστους.

Η πραγματικά ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποιήθηκε με την παρακολούθηση 420.000 ατόμων για 14 συνεχόμενα χρόνια, όπου οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την φυσική τους κατάσταση και το ιατρικό ιστορικό τους.

 Και το συμπέρασμα εξέπληξε τους πάντες. 

Αρκεί μόλις ένα τέταρτο της ώρας καθημερινά προκειμένου όχι μόνο να κερδίσουμε 3 χρόνια ζωής αλλά και να μειώσουμε τον κίνδυνο θανάτου κατά 14% ! Συνολικά, με 1 ½ ώρα την εβδομάδα, ο οργανισμός κινητοποιείται, ξεφεύγει από την αδράνεια του «καναπέ» και βάζει μπροστά την «μηχανή». Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες τα οφέλη από την καθημερινή 15λεπτη άσκηση είναι τεράστια και γίνονται ακόμη περισσότερα όσο αυξάνεται η ένταση αλλά και ο χρόνος της άσκησης.

Έτσι, υπολόγισαν, πώς για κάθε 15 λεπτά πρόσθετης άσκησης καθημερινά, μειώνεται κατά 4% ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες εξυμνούσαν τα αγαθά της άσκησης αλλά σχεδόν καμία δεν αναφερόταν σε ολιγόλεπτες καθημερινές ασκήσεις.

Όσο για το είδος της άσκησης που συνιστούν οι επιστήμονες; Κάθε άσκηση μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική αν είναι συνεχής και καθημερινή, ωστόσο, το πιο «εύκολο» είδος δεν είναι άλλο από το γρήγορο περπάτημα, μια συνήθεια ιδιαίτερα ωφέλιμη ακόμη και για όσους δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με τη γυμναστική.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr