Το καλαμάρι στη διατροφή μας

Τις ημέρες της νηστείας έχει και αυτό την τιμητική του. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα αγαπημένο συνοδευτικό για την παρέα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδίως το καλοκαίρι.
Τρώγεται ψητό στην πιο διαιτητική εκδοχή του, μαγειρευτό με ρύζι στην πιο μεσογειακή και τηγανιτό στην πιο ανθυγιεινή και λιπαρή έκφανσή του. Όπως όμως κι αν το προτιμάει κανείς, διατροφικά περιέχει σημαντικά ποσά ω-3 λιπαρών οξέων.

Η επαρκής και τακτική πρόσληψη των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων έχει συσχετισθεί επανειλημμένα με την καλή αγγειακή και καρδιακή λειτουργία. Επιπλέον αποτελεί σημαντική πηγή νιασίνης και ριβοφλαβίνης, δύο βιταμινών του συμπλέγματος Β, αλλά και ψευδαργύρου. Συνεργιστικά τα συστατικά αυτά συμβάλλουν στην καλή μεταβολική λειτουργία και επιπλέον την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12, δύο συστατικά που ενδιαφέρουν όσους νηστεύουν. Τέλος είναι αρωγός αντιοξειδωτικών συστατικών όπως το σελήνιο, του οποίου η πρόσληψη έχει συσχετισθεί με ισχυρή αντιγηραντική προστασία.

Λίγο προσοχή σε όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη, όσον αφορά την τακτική του κατανάλωση, καθώς περιέχει αρκετή. Προτιμήστε το ψητό ή μαγειρεμένο με λίγο λάδι και μην καταναλώσετε άλλο τρόφιμο πλούσιο σε χοληστερόλη όπως για παράδειγμα το αυγό μέσα στην υπόλοιπη ημέρα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr