Οι δίαιτες εξπρές επικίνδυνες για την υγεία σας

Καλοκαίρι πλησιάζει και το γρήγορο αποτέλεσμα είναι κάτι που οι περισσότεροι που ακολουθούν μια διατροφή για απώλεια βάρους επιθυμούν.
Ωστόσο καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η απότομη μείωση του βάρους και των κιλών μας (άνω των 4 κιλών το μήνα) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την υγεία αλλά και το ίδιο μας το σώμα.
Ας δούμε αναλυτικά τις κυριότερες επιπτώσεις τους στην υγεία μας :

Καταρχήν οι δίαιτες εξπρές προϋποθέτουν σημαντική μείωση της ποσότητας τροφής που προσλαμβάνουμε και κατ’ επέκταση και των βιταμινών και μετάλλων. Συνέπεια είναι να μην καλύπτονται οι συνιστώμενες προσλήψεις σε αυτά και να δημιουργούνται ελλείψεις, με άμεσα αποτελέσματα έντονη κόπωση, αδυναμία, αλλά και πιο σοβαρά προβλήματα, όπως υπογλυκαιμίες, λιποθυμίες κ.α.

Πέρα όμως από την υγεία μας, έχει και άμεση επίπτωση στην εικόνα του σώματός μας. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι χάνοντας πολλά κιλά και γρήγορα, χάνουμε σημαντικό ποσοστό υγρών και μυϊκού ιστού, απαραίτητα δηλαδή συστατικά μας. Ιδιαιτέρως ο μυϊκός ιστός ρυθμίζει σε ένα σημαντικό ποσοστό το μεταβολισμό και τις καύσεις μας. Αποτέλεσμα είναι η γρήγορη χαλάρωση του σώματός μας, η κακή αισθητική του εικόνα και το «κόλλημα» της ζυγαριάς. Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι γίνεται μια παρέμβαση με βίαιο τρόπο και τότε … οι πόρτες των λιποαποθηκών παραμένουν ερμητικά κλειστές.

Όχι λοιπόν στο γρήγορο χάσιμο κιλών. Είναι προτιμότερο να χάνετε αργά και σταθερά, μέχρι ένα κιλό την εβδομάδα, και να είστε υγιείς αλλά και να χάνεται σωστά λίπος. Είναι μάλιστα πολύ σύνηθες, άτομα που έχουν χάσει πιο αργά τα κιλά τους αλλά σωστά, να λένε ότι χάνοντας περισσότερο λίπος το σώμα τους μπαίνει σε ρούχα που φόραγαν και σε πολύ χαμηλότερα κιλά.

Από το Χάρη Γεωργακάκη
Διευθυντή Επιστημονικής Ομάδας και διατροφικού portal «Νέα Διατροφής»