Δείτε πώς το διαζύγιο των γονιών σχετίζεται με αύξηση  βάρους ενός παιδιού

Το διαζύγιο αποτελεί ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, το οποίο αφορά περίπου 1 στις 4 οικογένειες.
Πρόσφατη μελέτη από τη Νορβηγία δείχνει ότι τα παιδιά διαζευγμένων γονέων πιθανόν να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρβαρου ή/και παχυσαρκίας.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, εξέτασε 3.000 παιδιά ηλικίας 8 ετών κατά μέσο όρο. Τα παιδιά διαζευγμένων γονέων βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη (κατά 54%) πιθανότητα να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων οι γονείς ήταν παντρεμένοι. Παράλληλα, βρέθηκε πως η πιθανότητα εμφάνισης υπέρβαρου/παχυσαρκίας είναι μεγαλύτερη στα αγόρια με διαζευγμένους γονείς σε σύγκριση με τα κορίτσια.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς η μελέτη αυτή παρέχει απλά μια ένδειξη πιθανής συσχέτισης της ύπαρξης διαζυγίου και του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά, ενώ απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς θα πρέπει να διερευνηθούν πολλοί πιθανοί συγχυτικοί παράγοντες, όπως οι συνήθειες διατροφής και άσκησης. Ωστόσο, αναφέρουν πως πιθανοί μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εξηγήσουν μια τέτοια συσχέτιση είναι η μικρότερη ενασχόληση με δουλειές του σπιτιού, όπως το μαγείρεμα, η συχνότερη κατανάλωση έτοιμων γευμάτων, το χαμηλότερο εισόδημα, καθώς επίσης και το στρες και η πιθανή αλλαγή σπιτιού και κοινωνικού περιβάλλοντος των παιδιών.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr