Νέα μελέτη συσχετίζει το αραβικό κόμμι με την απώλεια βάρους και σωματικού λίπους

Το αραβικό κόμμι αποτελεί ένα συστατικό, ένα πολυσακχαρίτη που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο είδος ακακίας που ευδοκιμεί στην Αφρική. Πρόκειται για ένα φυσικό είδος ρετσινιού, που παράγεται από το δέντρο προκειμένου να καλυφθούν τυχόν κενά στο φλοιό του. Αποτελεί το βασικό συστατικό που δίνει σε ορισμένες παστίλιες του εμπορίου τη χαρακτηριστική εύκαμπτη υφή τους. Παράλληλα, στη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται ως γαλακτοματοποιητής, διογκωτικός παράγοντας και σταθεροποιητής γεύσης.
Από το 1970 έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς ως ασφαλής διαιτητική ίνα. Τα τελευταία χρόνια, το ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από το αραβικό κόμμι έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς φαίνεται ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται με πιθανά οφέλη για την υγεία. Παλαιότερα οι περισσότερες μελέτες που αφορούν αυτές τις δράσεις τους γίνονταν κυρίως σε πειραματόζωα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια διερευνώνται πλέον οι θετικές επιδράσεις του και στον ανθρώπινο οργανισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή, μια τελευταία μελέτη έρχεται να συσχετίσει την κατανάλωση αραβικού κόμμεος με χαμηλότερο σωματικό βάρος και μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους.
Η εν λόγω μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Journal, συμπεριέλαβε 120 υγιείς εθελοντές, κάποιοι εκ των οποίων κατανάλωσαν 30 γραμμάρια αραβικού κόμμεος την ημέρα για έξι εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιποι κατανάλωσαν κάτι άλλο – παρόμοιο όμως, μια πηκτίνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έπαιρναν το αραβικό κόμμι μείωσαν το σωματικό τους βάρος και το σωματικό τους λίπος. Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν, το αραβικό κόμμι αποτελεί μια από τις πιο υγιεινές και ασφαλείς διαιτητικές ίνες και αν τα εν λόγω αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, θα μπορούσε να αποτελέσει ενδεχομένως στο μέλλον ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr