Αυγό: ένας μικρός διατροφικός «θησαυρός»


Αν και αρκετά «παρεξηγημένο», αποτελεί ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών.
Η θρεπτική του αξία, σε συνδυασμό με το χαμηλό ενεργειακό του περιεχόμενο, το καθιστούν πολύτιμο αλλά και απαραίτητο για τη διατροφή μικρών και μεγάλων.

Το αυγό παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται και ως «πρωτεΐνη αναφοράς», καθώς το προφίλ αμινοξέων που διαθέτει υπερέχει έναντι άλλων πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης.
Ο κρόκος του αυγού περιέχει επίσης λιπαρά οξέα, εκ των οποίων περίπου τα 2/3 είναι μονο- και πολυακόρεστα, τα λεγόμενα δηλαδή «καλά» λιπαρά, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν και αυγά που είναι εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ως αποτέλεσμα ειδικής διατροφής που παρέχεται στις κότες.

Όσον αφορά στην περιεκτικότητά του σε μικροθρεπτικά συστατικά, το αυγό προσφέρει πλήθος βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, μεταξύ των οποίων βιταμίνες Α και D, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, βιοτίνη, φώσφορο, σελήνιο και ιώδιο.
Επιπλέον, αποτελεί ιδιαίτερα πλούσια πηγή χολίνης, ενός συστατικού που είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών, τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και για το μεταβολισμό των λιπιδίων, ενώ παράλληλα παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κύησης.
Ακόμη, ο κρόκος του αυγού περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, συστατικά που σχετίζονται με την υγεία των ματιών, καθώς προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Σχετικά με το «ένοχο» συστατικό του, γνωρίζουμε πλέον πως η χοληστερόλη που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής επηρεάζει πολύ λιγότερο τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα συγκριτικά με άλλα συστατικά, όπως τα κορεσμένα ή τα trans λιπαρά οξέα.
Συνεπώς, αν και η περιεκτικότητα του αυγού σε χοληστερόλη είναι υψηλή (1 μέτριο αυγό περιέχει περίπου 200 mg χοληστερόλης), ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση έως και 6-7 αυγών ανά εβδομάδα δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σε υγιείς ενήλικες. Από την άλλη, άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία μπορούν να το συμπεριλάβουν στη διατροφή τους, αρκεί η συχνότητα κατανάλωσης να μην υπερβαίνει τα 2-3 αυγά ανά εβδομάδα.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr