Δείτε ένα όφελος της μπίρας που σίγουρα δεν πάει το μυαλό σας

Τα τελευταία χρόνια δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα ευεργετικά συστατικά του κρασιού, με αποτέλεσμα η μπύρα να έχει μείνει στην «αφάνεια»…
Ωστόσο, πρόσφατα δεδομένα δείχνουν πως και η μπύρα ενδεχομένως να είναι ένα ποτό με ευεργετικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Εταιρία Χημικών, φαίνεται ότι ένα συστατικό που περιέχεται στο λυκίσκο είναι πιθανό να προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες, καθυστερώντας έτσι την εξέλιξη ασθενειών όπως η νόσος του Alzheimer και του Parkinson.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως οι βλάβες που προκαλούνται στα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την εγκεφαλική λειτουργία. Συνεπώς, εάν βρεθεί τρόπος τα εγκεφαλικά κύτταρα να προστατευθούν από την οξειδωτική καταστροφή, τότε ίσως θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί πρόληψη ή καθυστέρηση της εξέλιξης ορισμένων εκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης, φαίνεται πως ένα συστατικό του λυκίσκου δρα προστατευτικά ενάντια σε οξειδωτικές βλάβες των εγκεφαλικών κυττάρων και συνεπώς θα μπορούσε να αποτελέσει «καλό υποψήφιο» για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω συστατικό συγκεντρώνει ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ενδεχομένως να ασκεί αντιοξειδωτική, καρδιο-προστατευτική και αντικαρκινική δράση.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr