Δείτε μια υγιεινή αλλά θερμιδική βόμβα της Κ. Δευτέρας

Συνυφασμένος με το τραπέζι της Κ. Δευτέρας αλλά και την νηστεία. Αγαπημένη γεύση για πολλούς.
Μιλάμε φυσικά για το χαλβά από ταχίνι, γνωστό και ως χαλβά «του μπακάλη». Ας γνωρίζουμε τη γλυκιά αλλά και την πικρή του όψη για την υγεία και το βάρος μας.

Αποτελεί μια υγιεινή επιλογή, όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά και της βιταμίνες που μας δίνει. Περιέχει μια σειρά από απαραίτητα συστατικά, όπως καλής ποιότητας πρωτεΐνες, που βοηθούν την ομαλή ανάπτυξή μας, απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά, αυτά που λέμε καλά, μας δίνει ενέργεια και μια σειρά από άλλα πολύτιμα μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μία σημαντικότατη βιταμίνη που επίσης περιέχεται στο χαλβά είναι η βιταμίνη Ε, η οποία θεωρείται σήμερα ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία, που προσφέρει μια φυσική αντιγήρναση. Ίσως όμως το σημαντικότερο πλεονέκτημα του χαλβά είναι ότι περιέχει ιδιαίτερα φυσικά αντιοξειδωτικά, τις λιγνάνες. Επιστημονικές μελέτες συνδέουν τις λιγνάνες του χαλβά με καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων μας.

Ωστόσο, και το πολύ υγιεινό πολλές φορές βλάπτει και ο χαλβάς είναι μια τέτοια περίπτωση. Κι αυτό καθώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λιπαρά, μας δίνει πολλές θερμίδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα μικρό κομμάτι χαλβά 30 γραμμαρίων μας δίνει περί τις 150 – 200 θερμίδες. Για το λόγο αυτό, άτομα που προσέχουν το βάρος τους ή είναι σε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την ποσότητα που καταναλώνουν.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr