Πώς δικαιολογείται επιστημονικά η επιθυμία για τη ζάχαρη

Αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι αγαπάμε τη ζάχαρη.
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Μελέτες έχουν δείξει ότι η επιθυμία μας για γλυκιά γεύση είναι έμφυτη. Μάλιστα, αυτή η προτίμησή μας στη γλυκύτητα ίσως να αποτελεί έναν εξελικτικό μηχανισμό επιβίωσης που διασφαλίζει την αποδοχή του μητρικού γάλακτος, το οποίο έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση.

Η επιθυμία αυτή αλλάζει με τη πάροδο του χρόνου και έτσι, ενώ τα παιδιά αναζητούν τρόφιμα και ροφήματα με πολύ έντονη γλυκύτητα, οι ενήλικες επιθυμούν συνήθως μια πιο μέτρια γλυκύτητα. Η ζάχαρη μας δίνει ενέργεια αλλά δεν προκαλεί από μόνη της παχυσαρκία, όπως και κανένα μεμονωμένο τρόφιμο ή συστατικό.

Ας μη ξεχνάμε ότι το βάρος μας αυξάνεται, όταν οι θερμίδες που παίρνουμε μέσω της διατροφής μας συνολικά είναι περισσότερες από τις θερμίδες που καίμε. Εάν συνολικά υπερβούμε τα δικά μας «θερμιδικά όρια» τότε το βάρος μας θα αυξηθεί, ανεξάρτητα από το από που πήραμε τις επιπλέον θερμίδες.

Επειδή λοιπόν η απόλαυση πρέπει να είναι μέρος της ζωής μας, δεν χρειάζεται να αποκλείουμε τη γλυκιά γεύση από τη διατροφή μας. Μπορούμε να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας τρόφιμα και ροφήματα αρκεί αυτό να γίνεται με μέτρο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr