Δείτε πώς η εντερική μικροχλωρίδα συνδέεται με το σωματικ βάρος και τα επίπεδα λιπιδίων

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Circulation Research της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, δείχνει πως η μικροχλωρίδα του εντέρου πιθανόν
να μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος, το ποσοστό λίπους και τα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης στο αίμα. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση των βακτηρίων του εντέρου με τα επίπεδα λιπιδίων, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 893 ενήλικες.

Συνολικά, ταυτοποίησαν 34 διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα οποία φάνηκαν να συνδέονται με διαφορές στο δείκτη μάζας σώματος και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και HDL χοληστερόλης των ατόμων. Ειδικότερα, οι διαφορές στη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας βρέθηκαν να εξηγούν το 4,6%, 6% και 4% των διαφορών στο δείκτη μάζας σώματος, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και HDL χοληστερόλης, αντίστοιχα.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο οργανισμός του ανθρώπου και τα μικρόβια που «κατοικούν» σε αυτόν έχουν μια συμβιωτική σχέση. Το ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνει τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών οι οποίοι συμμετέχουν στην πέψη της τροφής και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η παρούσα μελέτη παρέχει νέα δεδομένα για την επίδραση των βακτηρίων του εντέρου στα επίπεδα λιπιδίων, ενώ όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει ένα νέο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση δυσλιπιδαιμιών.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr