Πώς τα light τρόφιμα-ροφήματα μπορεί να βοηθήσουν στη δίαιτα

Η παρουσία light τροφίμων και ροφημάτων και η κατανάλωσή τους μπορεί να αποτελέσει μία αποτελεσματική στρατηγική για την αύξηση του κορεσμού και τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων σε επόμενο γεύμα.
Σε αυτό κατέληξε βάση των αποτελεσμάτων της μελέτης της η Dr Nicola Buckland, Επιστημονική Συνεργάτης του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Leeds, στην ομιλία της στα πλαίσια του 9ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στο Άμστερνταμ.

Τι έδειξε η μελέτη;
Η Dr Buckland και η ομάδα της, αξιολόγησε δύο διαδικτυακές μελέτες καταναλωτών και τρεις εργαστηριακές μελέτες προκειμένου να διαπιστώσει ποια διαιτητικά προϊόντα (τρόφιμα και ροφήματα) συσχετίζουν οι καταναλωτές με την απώλεια βάρους και κατά πόσο αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη δίαιτα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης:

• Στις διαδικτυακές μελέτες, οι διαιτώμενοι φάνηκε να συσχετίζουν τα light τρόφιμα και ροφήματα όπως τη σαλάτα και τα αναψυκτικά τύπου light, με «επιτυχημένη διαχείριση του βάρους».
• Στις δύο από τις τρεις εργαστηριακές μελέτες, οι διαιτώμενοι που εκτέθηκαν σε φωτογραφίες και οσμές διαιτητικών τροφίμων και ροφημάτων, κατανάλωσαν στο επόμενο γεύμα, λιγότερες θερμίδες.
• Στην τρίτη εργαστηριακή μελέτη, οι διαιτώμενοι κατανάλωσαν ένα ορεκτικό με χαμηλότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με τους μη διαιτώμενους (σαλάτα αντί για σκορδόψωμο) και παρατηρήθηκε ότι εμφάνισαν καλύτερο έλεγχο της όρεξης και μειωμένη πρόσληψη θερμίδων κατά 21%!

Light αναψυκτικά και γευστική ποικιλία
Η γευστική ποικιλία και η ευχαρίστηση που προσφέρουν τα light ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, χωρίς να αποδίδουν παράλληλα θερμίδες, φαίνεται πως επίσης διευκολύνει τη συμμόρφωση σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Αυτό διαπιστώθηκε σε άλλη μεγάλη κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity και έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν αναψυκτικά με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, παράλληλα με νερό, έχασαν μέσα σε διάστημα 12 εβδομάδων 44% περισσότερο βάρος σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν μόνο νερό στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Μία πρακτική συμβουλή για όσους κάνουν δίαιτα
Για εκείνους που βρίσκονται σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους, το να «περιστοιχίζονται» (στο σπίτι, στο γραφείο κτλ.) από υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες τρόφιμα και ροφήματα, φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη συμμόρφωση και στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος διατροφής. Τέτοιες επιλογές τροφίμων/ροφημάτων αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα light γαλακτοκομικά όπως το γάλα 1,5% λιπαρά, το γιαούρτι 2% λιπαρά, το ζελέ light, τα αναψυκτικά τύπου light ή zero κ.ά.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για να μειώσουμε το βάρος μας, πρέπει να πετύχουμε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε να είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνουμε. Και σε αυτό, μπορεί να συμβάλλει και η επιλογή των light εκδοχών τροφίμων και ροφημάτων, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κανονικά/πλήρη προϊόντα.

Μην ξεχνάτε όμως ότι ακόμα και τα light τρόφιμα και ροφήματα, δεν πρέπει να υπερκαταναλώνονται -όπως άλλωστε ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο- καθώς κι αυτά αποδίδουν θερμίδες (με εξαίρεση τα light αναψυκτικά και το ζελέ light, που αποδίδουν πρακτικά μηδενικές θερμίδες).

Συνεπώς, είναι καλό να τα εντάσσουμε στη διατροφή μας με μέτρο και στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής που χαρακτηρίζεται από ποικιλία και συνοδεύεται από τακτική σωματική δραστηριότητα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr