Νέα δεδομένα για τα οφέλη της έντονης διαλειμματικής άσκησης

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Obesity Reviews, δείχνει ότι τα σύντομα διαστήματα έντονης άσκησης αποτελούν έναν
πιο αποδοτικό και ρεαλιστικό τρόπο πρόληψης, καθυστέρησης και διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και επίτευξης απώλειας βάρους.

Οι ερευνητές, πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση προηγούμενων μελετών οι οποίες εξέτασαν την επίδραση της διαλειμματικής άσκησης υψηλής έντασης στην ινσουλινοαντίσταση και τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης φαίνεται ότι η υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την καρδιο-μεταβολική υγεία, τα οποία στην περίπτωση της ινσουλινοαντίστασης και της αερόβιας ικανότητας ενδεχομένως να υπερτερούν σε σύγκριση με τα αντίστοιχα οφέλη της «παραδοσιακής» συνεχόμενης προπόνησης.

Συνεπώς, όπως σχολιάζει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης πιθανόν να αποτελεί μια καλή εναλλακτική έναντι της συνεχόμενης προπόνησης για τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και τη μείωση του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο.
Ωστόσο, τονίζει πως απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να διευκρινιστούν τυχόν συμπεριφορικές αποκρίσεις, καθώς και τα κλινικά οφέλη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr