Φυτικές ίνες στη διατροφή μας : Νέα δεδομένα

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Ωστόσο, νέα μελέτη, που πραγματοποίησαν Αυστραλοί ερευνητές, αναδεικνύει ένα ακόμη σημαντικό όφελος της εν λόγω κατηγορίας θρεπτικών συστατικών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences, φαίνεται ότι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών από φρούτα και προϊόντα δημητριακών, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών και αναπηρίας στην τρίτη ηλικία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.600 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών και εξέτασαν τη σχέση μεταξύ πρόσληψης υδατανθράκων και «υγιούς γήρανσης». Από το σύνολο των παραγόντων που συμπεριέλαβαν στις αναλύσεις – όπως η συνολική πρόσληψη υδατανθράκων, η συνολική πρόσληψη φυτικών ινών, ο γλυκαιμικός δείκτης, το γλυκαιμικό φορτίο και η πρόσληψη σακχάρων-, φάνηκε πως η συνολική πρόσληψη φυτικών ινών είχε την ισχυρότερη θετική επίδραση σε αυτό που οι ερευνητές χαρακτήρισαν ως «υγιή γήρανση». Δηλαδή, φάνηκε να συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αναπηρίας, συμπτωμάτων κατάθλιψης, έκπτωσης της νοητικής λειτουργίας και χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης υδατανθράκων και της «υγιούς γήρανσης». Κλείνοντας, σχολιάζει πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να χρησιμοποιηθεί η παρούσα μελέτη σαν βάση για τη διαμόρφωση συστάσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω διερεύνηση.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr