Παχυσαρκία και καρκίνος

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, δείχνει πως όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μια γυναίκα παραμένει υπέρβαρη ή παχύσαρκη, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερες από 73.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Συνολικά, τα 2/3 εξ αυτών ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ενώ παρουσιάστηκαν 6.301 περιστατικά σχετιζόμενου με την παχυσαρκία καρκίνου, μέσα σε μέσο διάστημα παρακολούθησης 12,6 ετών.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε με ποιο τρόπο η χρονική διάρκεια και ο βαθμός παχυσαρκίας επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, λαμβάνοντας υπόψιν ένα σύνολο παραγόντων που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, οι διατροφικές συνήθειες, το ιστορικό καπνίσματος, η ορμονοθεραπεία και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, φάνηκε πως η ύπαρξη παχυσαρκίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά την ενήλικο ζωή, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με αυτή. Ειδικότερα, βρέθηκε πως η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου αυξάνεται κατά 7% για κάθε 10 χρόνια που περνά μια γυναίκα με υπερβάλλον σωματικό βάρος. Αντίστοιχα, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 5% για την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και 17% για τον καρκίνο του ενδομητρίου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η μακροχρόνια διατήρηση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνων που συνδέονται με την παχυσαρκία, γεγονός που τονίζει τη σημασία πρόληψης και αντιμετώπισής της σε όλα τα στάδια της ζωής.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr