Δείτε πώς μια κούπα καφέ ξυπνάει και προστατεύει το μυαλό μας

Ο καφές αποτελεί μιας από τις καλύτερες πηγές καφεΐνης στη διατροφή μας. Γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη έχει ενισχυτική δράση για το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς
ανεβάζει τα επίπεδα σημαντικών ουσιών των λεγόμενων νευροδιαβιβαστών, μειώνει το αίσθημα κόπωσης κ.α.. Στις ευεργετικές αυτές δράσεις έρχεται να προστεθεί άλλη μία, με βάση μελέτη του Πανεπιστημίου του Wisconsin στο Milwaukee των Η.Π.Α., η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Gerontology. Στην εν λόγω έρευνα βρέθηκε ότι η καφεΐνη σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας. Για τους σκοπούς της οι επιστήμονες αξιολόγησαν 6.467 γυναίκες άνω των 65 ετών και κατέγραψαν τις ποσότητες καφέ που κατανάλωναν καθημερινά. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι ακόμα και δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι αρκετά για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας κατά 36% για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ενισχυτική αυτή δράση του καφέ και της καφεΐνης έχει αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, η οποία με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης συνδέεται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, αυξημένη προσοχή και εγρήγορση. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η καλύτερη πηγή καφείνης είναι ο στιγμιαίος καφές, όπου μια κούπα ζεστού στιγμιαίου καφέ που περιέχει 3 γραμμάρια καφέ θα μας δώσει 110 mg καφεΐνης, ενώ ένας frappe, όπου συνήθως βάζουμε λίγο παραπάνω καφέ, περίπου 160 mg.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr