Φρούτο vs Χυμού

Οι χυμοί φρούτων συχνά διευκολύνουν τους γονείς στο να προσφέρουν στο παιδί τους κάτι υγιεινό, που να μην απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία, να μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και να είναι περισσότερο ελκυστικό για τα παιδιά.
Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν είναι πως πολλοί συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του θερμιδικού τους περιεχομένου αλλά και της κατανάλωσης απλών σακχάρων, η οποία έχει συνδεθεί με πολλές αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που επιλέγονται 100% φυσικοί χυμοί χωρίς προσθήκη ζάχαρης, θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί πως αποτελούν ουσιαστικά μια συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας και μάλιστα σε υγρή μορφή, η οποία δεν προσφέρει αντίστοιχο κορεσμό συγκριτικά με τα στερεά τρόφιμα. Έτσι, επιλέγοντας ένα ποτήρι χυμό αντί για ένα ολόκληρο φρούτο, τα παιδιά αφενός λαμβάνουν περισσότερες θερμίδες και αφετέρου χορταίνουν λιγότερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε γρηγορότερη εμφάνιση του αισθήματος πείνας ή/και υψηλότερη κατανάλωση τροφής στο επόμενο γεύμα.

Πράγματι, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, καθώς δείχνουν πως η αυξημένη κατανάλωση χυμών σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά. Συνεπώς, θα ήταν καλό οι γονείς να δίνουν προσοχή στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης χυμών και να επιλέγουν κυρίως ολόκληρα φρούτα για τα παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, όταν προσφέρονται χυμοί θα πρέπει να προτιμώνται φρεσκοστυμμένοι ή 100% φυσικοί, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr