Ανακαλύψτε σε τι διαφέρει το μαύρο ψωμί από το ψωμί ολικής άλεσης

Είναι γνωστό ότι η επιλογή προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αφού αυτά έχουν υψηλότερη διατροφική αξία και παράλληλα, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση και βοηθούν στο καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Από την άλλη, οι φυτικές ίνες που περιέχουν αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, διευκολύνοντας έτσι τον έλεγχο της πρόσληψης τροφής και τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Έτσι, το ψωμί ολικής άλεσης ή «μαύρο» ψωμί, αποτελεί μια πιο υγιεινή και σαφώς προτιμότερη επιλογή, συγκριτικά με το λευκό. Κατά πόσο όμως οι όροι «ψωμί ολικής άλεσης» και «μαύρο ψωμί» ταυτίζονται; Τι θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές όταν επιθυμούν να αγοράσουν ψωμί ολικής άλεσης;

Στην πραγματικότητα, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε, είναι πως ένα μαύρο ή σκουρόχρωμο προϊόν ψωμιού δεν είναι απαραίτητα ολικής άλεσης. Και αυτό, γιατί το χρώμα του ψωμιού μπορεί να οφείλεται στο είδος του αλευριού που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του. Με λίγα λόγια, ένα ψωμί σικάλεως μπορεί να είναι «μαύρο», αλλά να μην έχει φτιαχτεί από σίκαλη ολικής άλεσης. Αντίστοιχα, ένα πολύσπορο ψωμί μπορεί να έχει παρασκευαστεί με επεξεργασμένο αλεύρι, στο οποίο προστέθηκαν σπόροι δημητριακών.

Συνεπώς, όταν αγοράζουμε ψωμί από φούρνο, θα πρέπει να ρωτάμε ποια είδη είναι ολικής άλεσης, ενώ στην περίπτωση τυποποιημένου ψωμιού μπορούμε να ελέγχουμε τη λίστα των συστατικών στην ετικέτα, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν προέρχεται από αλεύρι ολικής άλεσης, επεξεργασμένο ή συνδυασμό και των δύο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr