Μια ερώτηση που συχνά τίθεται στα πλαίσια μιας προσπάθειας για να χάσει κανείς βάρος είναι το αν βοηθάει περισσότερο η δίαιτα ή η γυμναστική.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ξεκάθαρη και, ασχέτως με το πόσο το κάθε ένα βοηθάει, και τα δυο είναι αναγκαία και συνδέονται άρρηκτα.

Για να δούμε όμως τα πράγματα πιο λεπτομερειακά, αρκεί να σκεφτούμε ότι για να επιτευχθεί η απώλεια βάρους θα πρέπει ένας άνθρωπος να τρώει λιγότερα από εκείνα που ο οργανισμός του χρειάζεται. Κατά αυτόν τον τρόπο, το σώμα του για να καλύψει τις ανάγκες του θα κινητοποιήσει τα αποθέματα ενέργειάς του, δηλαδή το λίπος που έχει αποθηκευμένο. Η διατροφή, στα πλαίσια ενός υποθερμιδικού διαιτολογίου, θα μειώσει αυτά που προσλαμβάνουμε. Η άσκηση θα αυξήσει αυτά που χρειαζόμαστε αλλά και θα βοηθήσει να κινητοποιηθεί περισσότερο το σωματικό μας λίπος και όχι η μυϊκή μας μάζα. Αποτέλεσμα θα είναι το να χάσουμε κιλά και περισσότερο λίπος.

Αν λοιπόν σκέφτεστε να χάσετε βάρος, μην αναζητάτε μαγικές δίαιτες και λύσεις της μιας εβδομάδας ή του ενός μήνα. Η συνταγή είναι πολύ συγκεκριμένη. Συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής με βάση της εξατομικευμένος ανάγκες κάθε οργανισμού σε συνδυασμό με συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Από το Χάρη Γεωργακάκη
Διευθυντή επιστημονικής ομάδας και διατροφικού portal neadiatrofis.gr