Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν και δεν είναι λίγοι όσοι επιθυμούν ή προσπαθούν να χάσουν βάρος. Για τους περισσότερους, το ζητούμενο είναι μια εύκολη

και αποτελεσματική δίαιτα, που θα οδηγήσει σε γρήγορο αδυνάτισμα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Κατά πόσο όμως κάτι τέτοιο είναι ασφαλές και ποια μπορεί να είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα;

Στην πραγματικότητα, η γρήγορα απώλεια πολλών κιλών όχι μόνο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, αλλά ταυτόχρονα δεν επιτρέπει τη διατήρηση της απώλειας σε βάθος χρόνου, ενώ μπορεί και να δυσκολέψει τις μελλοντικές προσπάθειες για μείωση του σωματικού βάρους. Και αυτό, γιατί η μεγάλη και γρήγορη απώλεια βάρους προκύπτει συνήθως από περιοριστικές και αυστηρές δίαιτες, με πολλές «απαγορεύσεις», που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μειωμένη πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών κι εμφάνιση συμπτωμάτων ανεπάρκειας, όπως για παράδειγμα ζαλάδες, αδυναμία, τριχόπτωση και έντονη κόπωση.

Από την άλλη, σε αυτές τις περιπτώσεις, το γρήγορο αδυνάτισμα δεν προέρχεται από απώλεια λίπους, που είναι και ο επιθυμητός στόχος, αλλά οφείλεται κυρίως στην απώλεια μυϊκού ιστού και υγρών. Έτσι, αφενός έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις στη σύσταση και την εικόνα σώματος και αφετέρου η απώλεια μυϊκής μάζας οδηγεί σε «πτώση» του βασικού μεταβολικού ρυθμού, μειώνοντας πρακτικά την ικανότητα του οργανισμού να χάνει βάρος. Αυτός, είναι συνήθως και ο λόγος που τα κιλά «επανέρχονται» πολύ γρήγορα μετά την ολοκλήρωση μιας δίαιτας «εξπρές».

Συνεπώς, φροντίστε να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους απώλειας βάρους και υιοθετήστε ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο, ιδανικά σε συνδυασμό με άσκηση. Τέλος, μην ξεχνάτε πως ο προτεινόμενος ρυθμός απώλειας βάρους είναι 0,5-1 κιλό ανά εβδομάδα.

Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr