Φτιάξτε μόνοι/ες σας το τσουρέκι της οικογένειας ή κάντε τα δώρο στους αγαπημένους σας, χωρίς κόπο και με υλικά που γνωρίζετε. Αν μάλιστα θέλετε μπορείτε να βάλετε μαργαρίνη και γάλα χαμηλών λιπαρών, μειώνοντας έτσι το περιεχόμενό του σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη

Υλικά
4 αυγά
350 γρ ζάχαρη
200 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
300 γρ γάλα χαμηλών λιπαρών
80 γρ μαγιά νωπή
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαχλέπι
5 κόκκους μαστίχα

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε περίπου ½ φλιτζάνι γάλα και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά. Το γάλα θα πρέπει να είναι σε τέτοια θερμοκρασία ώστε να μπορούμε να βουτήξουμε μέσα το χέρι μας.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Φτιάχνουμε μια πολύ μαλακή ζύμη την οποία σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά και μετά το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τη ζύμη που αφήσαμε να φουσκώσει, μετά το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και τη μαστίχα αλεσμένα σε σκόνη, και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις γίνει αυτό την πατάμε με το χέρι μας να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας και να καθίσει. Την ξαναβάζουμε σε ζεστό μέρος και μόλις ξαναφουσκώσει την ξεσκεπάζουμε και την πατάμε και πάλι με το χέρι μας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για συνολικά 4-5 φορές.
Στο τέλος πλάθουμε με το ζυμάρι τα τσουρέκια σε ότι σχήμα επιθυμούμε (πλεξούδα, στρογγυλό…) και το τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Γίνονται περίπου 6 τσουρέκια. Τα σκεπάζουμε μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο και μόλις γίνει αυτό τα περνάμε σε όλη την επιφάνειά τους με αυγό χτυπημένο καλά και αραιωμένο με ελάχιστο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Χρειάζονται περίπου 25 λεπτά.

Ομάδα neadiatrofis.gr