Η αυξημένη κατανάλωση κρέατος συνδέεται την εμφάνιση διαβήτη

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemiology, δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και

πουλερικών συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 63.257 εθελοντές ηλικίας 45-57 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για διάστημα 11 ετών κατά μέσο όρο. Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι συμμετέχοντες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης κόκκινου κρέατος είχαν 23% μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη.

Αντίστοιχα, τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης πουλερικών φάνηκαν να σχετίζονται με 15% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Από την άλλη, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος και των πουλερικών από ψάρια και θαλασσινά βρέθηκε να περιορίζει την αύξηση του κινδύνου.

Εξετάζοντας τους πιθανούς υπεύθυνους μηχανισμούς, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπήρχε θετική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων πρόσληψης αιμικού σιδήρου και της πιθανότητας εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, ενώ στην περίπτωση του κόκκινου κρέατος φάνηκε ότι ενδεχομένως «ευθύνονται» και άλλα συστατικά για την παρατηρούμενη αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και η αντικατάστασή του από πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά ή φυτικές πηγές πρωτεΐνης και γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr