Η αύξηση του βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, δείχνει πως η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.262 εθελοντές, ηλικίας 44 ετών κατά μέσο όρο, τους οποίους παρακολούθησαν για 7 χρόνια. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία στην αρχή και το τέλος της μελέτης, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση του σωματικού βάρους και λίπους.

Συνολικά, η αύξηση του σωματικού βάρους συσχετίστηκε με δυσμενείς αλλαγές στη λειτουργία του καρδιακού μυ, οι οποίες αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας. Αντίθετα, η απώλεια βάρους φάνηκε να δρα προστατευτικά.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως οποιαδήποτε αύξηση στο σωματικό βάρος μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και τη λειτουργία της καρδιάς. Σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζουν πως ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων και τονίζουν πως απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση τη σχέσης που πιθανόν συνδέει την αύξηση του βάρους με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr