Αιματολογική εξέταση δείχνει εάν τηρείται η δίαιτα

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει πως ο προσδιορισμός των επιπέδων ορισμένων

μεταβολιτών στο αίμα μπορεί να αποκαλύψει κατά πόσο ένα άτομο ακολουθεί τη δίαιτα που του έχει “συνταγογραφηθεί”.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 329 ενήλικες, από τους οποίους ορισμένοι ακολουθούσαν τη δίαιτα DASH, που συστήνεται για την πρόληψη και αντιμετώπιση της υπέρτασης.
Συνολικά, ταυτοποιήθηκαν 97 μεταβολίτες, τα επίπεδα των οποίων διέφεραν σημαντικά μεταξύ όσων κατανάλωναν τη δίαιτα DASH κι εκείνων που ακολουθούσαν τη δίαιτα ελέγχου. Επιπλέον, εντοπίστηκαν 10 μεταβολίτες, που διέφεραν σε τέτοιο βαθμό που να καθιστά εφικτό το διαχωρισμό των ατόμων που ακολουθούσαν τα δύο διαφορετικά διατροφικά πρότυπα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο προσδιορισμός των μεταβολιτών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μελλοντικές κλινικές μελέτες, ώστε να παρέχει ακριβείς εκτιμήσεις για τη διαιτητική πρόσληψη των συμμετεχόντων, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τα μεθοδολογικά σφάλματα και να αυξήσει την αξιοπιστία των ευρημάτων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr