Ανακαλύψτε ποιες βιταμίνες μπορεί να μην απορροφούνται από τα light προϊόντα

Όταν μιλάμε για προϊόντα χαμηλών λιπαρών συνήθως αναφερόμαστε σε ημιάπαχα και όχι εντελώς άπαχα. Μιλάμε δηλαδή για γάλα και γιαούρτι με μέχρι 2 % λιπαρά και όχι 0 %.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι στα τρόφιμα υπάρχει μια ιδιαίτερη κατηγορία βιταμινών που λέγονται λιποδιαλυτές. Αυτές οι βιταμίνες. επιτελούν σημαντικότατους ρόλους στον οργανισμό μας και ελλείψεις τους σχετίζονται με σημαντικά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Για να απορροφηθούν από τον οργανισμό μας χρειάζονται την παρουσία έστω και μικρής ποσότητας λίπους. Ας τις γνωρίζουμε όμως καλύτερα :

Βιταμίνη D
Συμμετέχει ενεργά στην απορρόφηση και διατήρηση ομοιοστασίας του ασβεστίου και του φωσφόρου στον ανθρώπινο οργανισμό. Καλές πηγές αποτελούν τα αυγά, το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά ψάρια, κρέας και εμπλουτισμένα προϊόντα όπως δημητριακά πρωινού και χυμοί.

Βιταμίνη Ε
Παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Συμβάλει στην καλή υγεία της επιδερμίδας. Πηγές της αποτελούν τα φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο και τα σπορέλαια, φυτικές μαργαρίνες, ξηροί καρποί όπως τα καρύδια και οι ηλιόσποροι, λαχανικά όπως τα σπαράγγια και το αβοκάντο.

Βιταμίνη Κ
Συνένζυμο στην σύνθεση πρωτεϊνών . Συμμετέχει στην πήξη του αίματος και στον οστικό μεταβολισμό. Θα τη βρούμε κυρίως σε πράσινα φρούτα και λαχανικά όπως ο αρακάς, το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι, η σόγια, το λάχανο.

Βιταμίνη Α
Απαιτείται για τη φυσιολογική όραση, την σωστή γονιδιακή έκφραση, συμβάλλει στην αναπαραγωγική, την εμβρυική διαμόρφωση και την καλή ανοσοποιητική λειτουργία. Παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Καλές πηγές της είναι το βούτυρο, το αυγό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι και τα ιχθυέλαια

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr