Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επιβαρυντική για την υγεία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet, δείχνει πως ακόμη και η μέτρια συστηματική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα θανάσιμου καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ περισσότερων από 600.000 ενηλίκων από 19 χώρες, λαμβάνοντας υπόψιν και παράγοντες όπως η ηλικία, οι συνήθειες καπνίσματος, το ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη, το επίπεδο εκπαίδευσης και το επάγγελμα.

Συνολικά, η κατανάλωση περισσότερων από 5 αλκοολούχων ποτών ανά εβδομάδα, βρέθηκε να συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης θανάσιμων καρδιαγγειακών επεισοδίων και μείωση του προσδόκιμου ζωής. Ειδικότερα, η κατανάλωση πάνω από 10 ή 18 ποτών ανά εβδομάδα συσχετίσθηκε με μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 1-2 και 4-5 χρόνια, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν τη μείωση του ανώτατου ορίου κατανάλωσης αλκοόλ, που προτάθηκε πρόσφατα από τις Βρετανικές συστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν πως τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν ήταν αυτό-δηλούμενα, γεγονός που αποτελεί μειονέκτημα της μελέτης, ενώ ο σχεδιασμός της δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr