Ακόμη και μικρή απώλεια βάρους έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism, φαίνεται ότι ακόμη και απώλεια βάρους της τάξης του 5% είναι αρκετή για να βελτιώσει δείκτες υγείας σε παχύσαρκα άτομα.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 40 παχύσαρκοι εθελοντές, από τους οποίους ζητήθηκε να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διατροφής με στόχο τη διατήρηση του σωματικού τους βάρους ή την απώλεια 5%, 10% ή 15% αυτού. Όλοι οι συμμετέχοντες εμφάνιζαν ινσουλινοαντίσταση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως τα άτομα που μείωσαν το σωματικό τους βάρος κατά 5% παρουσίασαν βελτίωση της λειτουργίας των β-κυττάρων του παγκρέατος και της ινσουλινοευαισθησίας στο λιπώδη ιστό, το ήπαρ και τους μύες. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εθελοντές που πέτυχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους παρουσίασαν περαιτέρω βελτίωση των παραπάνω δεικτών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, φαίνεται ότι ακόμη και μικρή απώλεια βάρους, της τάξης του 5%, είναι ικανή να επιφέρει σημαντική βελτίωση σε μεταβολικούς δείκτες που συνδέονται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Παράλληλα, ελπίζει πως τα παρόντα ευρήματα θα ενθαρρύνουν τα παχύσαρκα άτομα να στοχεύσουν σε αλλαγές στις συνήθειες διατροφής και άσκησης, οι οποίες μπορεί να «μεταφραστούν» σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και καρδιοπαθειών.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr