Ακόμη και μικρή απώλεια βάρους προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη στην υγεία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Mayo Clinic Proceedings, αναδεικνύει τα οφέλη που προκύπτουν για την υγεία, μετά από απώλεια βάρους της τάξης του 5-10% του αρχικού σωματικού βάρους.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 7.670 ενήλικες, τα οποία περιλάμβαναν πληροφορίες για σημαντικούς παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, όπως το σωματικό βάρος, η περιφέρεια μέσης και τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι εθελοντές που κατάφεραν να χάσουν το 5-10% του αρχικού σωματικού τους βάρους είχαν 22% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο συνδέεται στενά με τη στεφανιαία νόσο, το σακχαρώδη διαβήτη και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Αντίστοιχα, για όσους έχασαν το 20% του αρχικού σωματικού βάρους το όφελος βρέθηκε να είναι ακόμη μεγαλύτερο, με την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου να είναι 53% μικρότερη. Από την άλλη, η μελέτη ανέδειξε και τη δυσκολία επίτευξης απώλειας βάρους, καθώς μόνο το 38% των συμμετεχόντων κατάφερε να αδυνατίσει.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά, ακόμη και από μικρή απώλεια βάρους. Επιπλέον, αναφέρουν πως δεδομένης της δυσκολίας επίτευξης αποτελεσματικής απώλειας βάρους, μια μείωση της τάξης του 5-10% του αρχικού θα πρέπει να αποτελεί τον πρώτο στόχο και να επιτυγχάνεται σταδιακά, μέσα από αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής.

Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr