Ακρυλαμίδιο – Μια τοξική ουσία σε τρόφιμα που τρώμε καθημερινά

Ακρυλαμίδιο στις τηγανιτές πατάτες : Πόσο επικίνδυνο είναι;

Το ακρυλαμίδιο είναι μια ουσία, η οποία παράγεται όταν κάποια τρόφιμα μαγειρευτούν σε υψηλή θερμοκρασία (π.χ. τηγάνισμα). Πρόκειται για μία νευροτοξική και πιθανώς καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο.
Σχηματίζεται κατά την αντίδραση ενός αμινοξέος της ασπραγινίνης με σάκχαρα όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη σε υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 120 βαθμών C. Τόσο η ασπαραγινίνη όσο και τα συγκεκριμένα σάκχαρα αποτελούν φυσικά συστατικά που βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως η πατάτα..

Από στοιχεία πού έχει δώσει ο ΕΦΕΤ από μετρήσεις, προέκυψε ότι οι υψηλότερες ποσότητες ακρυλαμιδίου, βρέθηκαν σε τηγανιτά πατατάκια και τηγανιτές πατάτες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν οριστεί ανώτατα όρια πρόσληψης για το ακρυλαμίδιο, απλά συστήνεται η αποφυγή κατανάλωση τροφίμων που μπορεί να το αναπτύξουν. Η Συντονιστική Ειδική Επιτροπή για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (Joint Expert Committee on Food Additives, JECFA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι τα τρόφιμα εκείνα που συνεισφέρουν περισσότερο στη συνολική πρόσληψη ακρυλαμιδίου στις περισσότερες χώρες είναι τα οι πατάτες και τα πατατάκια.

Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι τι πρέπει να κάνει κανείς για να μειώσει την ποσότητα ακρυλαμιδίου στις τηγανιτές πατάτες. Προς αυτήν την κατεύθυνση σας δίνουμε κάποιες απλές και χρήσιμες συμβουλές:

1. Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητα της πατάτας σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης ακρυλαμιδίου κατά το τηγάνισμα.
2. Όταν κόβετε τις πατάτες, πριν τις τηγανίσετε βάλτε τες σε κρύο νερό για 30 λεπτά
3. Το τηγάνισμα να μην ξεπερνάει τους 175 βαθμούς.
4. Μην αφήνεται να σκουρύνουν οι πατάτες. Μόλις αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα βγάλτε τες από τηγάνι ή τη φριτέζα.
5. Μην τρώτε τις πατάτες ή τα κομμάτια της τηγανιτής πατάτας που είναι πολύ σκούρα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr