Αλλάξτε πιάτo και χάστε βάρος

Μία από τις πιθανές αιτίες της παχυσαρκίας είναι το μέγεθος της μερίδας. Για τον καλύτερο έλεγχο του μεγέθους της μερίδας πολλές φορές προκρίνεται η ιδέα της χρήσης μικρότερου μεγέθους πιάτων.

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Τροφίμων, Διατροφής και Υγείας της Ζυρίχης επεδίωξε να διερευνήσει την επίδραση που μπορεί να έχει η χρήση μικρότερου μεγέθους πιάτου έναντι ενός μεγαλύτερου ως προς το είδος των τροφίμων που επιλέγονται και ως προς τις θερμίδες που προσλαμβάνονται τελικά από τη διατροφή.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες οι οποίες κλήθηκαν να επιλέξουν τρόφιμα από μπουφέ που περιείχε τα ίδια ακριβώς τρόφιμα και στις δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη ομάδα χρησιμοποίησε πιάτο μικρότερου μεγέθους, ενώ η δεύτερη ομάδα μεγαλύτερου μεγέθους. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας επέλεξαν περισσότερα λαχανικά για να γεμίσουν το πιάτο τους, γεγονός που δεν αύξησε σημαντικά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες του γεύματός τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χρήση μικρότερου μεγέθους πιάτων για τον καλύτερο έλεγχο του μεγέθους της μερίδας ενδεχομένως να μην είναι μία αποτελεσματική λύση, αλλά αντίθετα μια ευκαιρία που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών στα κυρίως γεύματα.

Από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr