Αλλάξτε τη διατροφή του παιδιού σας

Τα στοιχεία που έχουμε σήμερα από επίσημους φορείς και τα δεδομένα από επιστημονικές μελέτες που αφορούν την Ελλάδα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Στη χώρα μας ένα στα τρία παιδιά δημοτικού είναι πάνω από το υπερβάλλον βάρος, ενώ και στους ενήλικες τα ποσοστά εμφάνισης παχυσαρκίας,, καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη και άλλων νοσημάτων φθοράς παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση.
Φταίει ο σύγχρονος τρόπος ζωής; Φταίει η μειωμένη άσκηση; Φταίει η κακή διατροφή;
Σίγουρα ευθύνονται όλα τα παραπάνω.
Ωστόσο ο ρόλος της κακής διατροφής ίσως είναι ο μεγαλύτερος. Η αυξημένη κατανάλωση κακών κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης, μέσα από το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, το έτοιμο και γρήγορο φαγητό αλλά και πολλά άλλα τρόφιμα της καθημερινής μας πλέον διατροφής αποτελούν ένα σαφέστατα επιβαρυντικό περιβάλλον για την καλή μας υγεία.

Πώς μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση;
Σήμερα περισσότερο από ποτέ καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για αναθεώρηση του τρόπου και της ποιότητας τόσο της διατροφής αυτής καθεαυτής όσο και των πληροφοριών και της γενικότερης διατροφικής εκπαίδευσης που παρέχεται προς τον πληθυσμό.
Θα πρέπει να διδάξουμε στους ίδιους μας τους εαυτούς και τα παιδιά μας μια διατροφή που θα περιλαμβάνει:

• Πέντε γεύματα ημερησίως, (με κυριότερο από όλα το πρωινό, δύο μικρά σνάκ ένα το πρωί και ένα το απόγευμα, ένα κυρίως γεύμα το μεσημέρι και ελαφρύτερο βραδινό)

• Κατανάλωση τουλάχιστον 2 – 3 φρούτων και 1 -2 σαλάτες ημερησίως

• Αύξηση της κατανάλωση ολικής αλέσεως προϊόντων.

• Προτίμηση ημιάπαχων γαλακτοκομικών (2 φορές ημερησίως)

• Στα κυρίως γεύματα 2 – 3 φορές εβδομαδιαίως ψάρι και πουλερικά, 2 – 3 φορές όσπρια και λαδερά φαγητά και όχι πάνω από 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινο, κατσίκι, αρνί)

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr