Αλήθειες και ψέματα για το αλκοόλ

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο για πολλούς με παραλιακά μπαράκια ή καλοκαιρινές αποδράσεις και λίγο περισσότερο αλκοόλ. Ας δούμε παρακάτω ορισμένες απόψεις ή και φήμες που κυκλοφορούν ευρέως και αφορούν την κατανάλωσή του.

Το αλκοόλ ανοίγει την όρεξη.
Αλήθεια και ψέμα
Πράγματι, μικρές δόσεις αλκοόλ, λίγο πριν το γεύμα, μπορεί να αυξάνουν την έκκριση υγρών, επιταχύνουν την πέψη και διεγείρουν την όρεξη. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι ηλικιωμένοι άνθρωποι που υποφέρουν από ανορεξία λόγω κατάθλιψης ή λήψης πολλών φαρμάκων βοηθιούνται αν πιουν ένα ποτηράκι κρασί. Οι μεγάλες, όμως, ποσότητες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου και κόβουν την όρεξη.

Το αλκοόλ και κυρίως το κόκκινο κρασί είναι το καλύτερο αφροδισιακό.
Ψέμα
Λίγο αλκοόλ μπορεί να διεγείρει την ερωτική διάθεση. Το πολύ ποτό, όμως, καταστέλλει τη στύση και ελαττώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες.

Το κρασί πρέπει να συνδυάζεται με το φαγητό
Αλήθεια
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν συνοδεύουμε το κόκκινο κρέας με κόκκινο κρασί περιορίζουμε σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξουμε καρκίνο, καθώς οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) του κόκκινου κρασιού εξουδετερώνουν τις βλαβερές ουσίες που παράγονται στο στομάχι κατά τη διάσπαση του κόκκινου κρέατος.

Όταν πίνουμε με γεμάτο στομάχι δεν μεθάμε
Ψέμα
Όσο και να έχετε φάει, αν καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ δεν είναι σίγουρο ότι θα αποφύγετε τη μέθη. Απλώς σε αυτή την περίπτωση θα καθυστερήσετε την εκδήλωσή της, γιατί το αλκοόλ θα φτάσει αργότερα στο αίμα.

Τα άσπρα ποτά είναι πιο διαιτητικά
Ψέμα
Οι θερμίδες που θα πάρουμε από ένα ποτό εξαρτώνται από το πόσο % αλκοόλ περιέχει και φυσικά από την ποσότητα που θα καταναλώσουμε

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr