Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α., δείχνει πως η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει τη μακροχρόνια ρύθμιση του βάρους σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 5.000 ενήλικες με αυξημένο σωματικό βάρος και σακχαρώδη διαβήτη, τους οποίους παρακολούθησαν για τέσσερα χρόνια.

Κατά την έναρξη της μελέτης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία ακολούθησε ένα εντατικό πρόγραμμα αλλαγής του τρόπου ζωής με στόχο την απώλεια βάρους, ενώ η δεύτερη έλαβε συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου.

Συνολικά, διαπιστώθηκε πως οι εθελοντές που απείχαν από την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης, έχασαν περισσότερο βάρος συγκριτικά με όσους συνέχισαν να καταναλώνουν οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ. Επιπλέον, οι ενήλικες που ακολούθησαν το εντατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους και συνέχισαν να καταναλώνουν υψηλές ποσότητες αλκοόλ, είχαν μικρότερες πιθανότητες να πετύχουν κλινικά σημαντική μείωση του σωματικού τους βάρους.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, σύμφωνα με τα παραπάνω ευρήματα το αλκοόλ φαίνεται να συνδέεται με μικρότερες πιθανότητες επιτυχούς απώλειας βάρους σε μακροχρόνιο επίπεδο, σε διαβητικά άτομα. Κλείνοντας, σχολιάζει πως οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που προσπαθούν να χάσουν βάρος θα ήταν καλό να αποφεύγουν ή να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr