Αν και αρκετά «παρεξηγημένοι», οι ξηροί καρποί αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, που αξίζουν μια θέση στη διατροφή μας, καθώς
πλήθος μελετών τα τελευταία χρόνια έχει δείξει πως η συστηματική κατανάλωσή τους συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αναμεσά τους, τα αμύγδαλα σίγουρα ξεχωρίζουν, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ειδικότερα, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ τα λιπαρά που περιέχουν είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, που εμφανίζουν καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες και βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Παράλληλα, αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, που συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων. Ακόμη, τα αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο, ενώ προσφέρουν και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr