Αν κάνετε δίαιτα πρέπει να κρατάτε ημερολόγιο

Όταν ακολουθείται ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, μια δίαιτα δηλαδή, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αποτελεί το ημερολόγιο ημερήσιας καταγραφής.
Το διατροφικό ημερολόγιο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα τετράδιο όπου σημειώνουμε τι ακριβώς καταναλώνουμε, σε ποια ποσότητα και ποια στιγμή της ημέρας. Επίσης σημειώνουμε αισθήματα που δημιουργούνται όπως αυτό της πείνας. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι είναι σημαντικό η καταγραφή να γίνεται συνολικά το βράδυ για όλη την ημέρα.

Έτσι, για παράδειγμα ανατρέχοντας στο ημερολόγιο κάποιος βλέπει ότι το απόγευμα, πριν τελειώσει την εργασία του, υπάρχει τακτικά έντονο αίσθημα πείνας και καταναλώνει μπισκότα. Άλλος μπορεί να διαλέξει να λαμβάνει κάποιο από τα προγραμματισμένα γεύματα του νωρίτερα, ώστε να αποφεύγει το έντονο αίσθημα πείνας, ενώ άλλος να το περιμένει και να θέσει ως στόχο ότι θα το καλύπτει τρώγοντας αντί των μπισκότων δύο φρούτα.

Το σημαντικότερο όμως που προσφέρει είναι ένας συνολικός απολογισμός στο τέλος της ημέρας του τι έχουμε φάει, ώστε να εντοπιστούν τυχών ασυναίσθητα τσιμπολογήματα, που μπορεί όμως να στοιχίσουν ακριβά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr