Νέα εργαστηριακή μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα πως η λιποκαλίνη 2, μια ορμόνη που εκκρίνεται από κύτταρα των οστών, μπορεί να καταστείλει την όρεξη, αλληλεπιδρώντας με νευρώνες του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύονται στο διεθνές επιστημονικό Nature, αποκαλύπτουν έναν άγνωστο μέχρι στιγμής μηχανισμό ρύθμισης του ισοζυγίου ενέργειας του οργανισμού, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του σακχαρώδη διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών.

Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε πως η λιποκαλίνη 2 μπορεί να μειώσει την όρεξη και το σωματικό βάρος σε ποντίκια, καθώς και να βελτιώσει την ισορροπία των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, τα πρώτα αποτελέσματα σε ανθρώπους ήταν ενθαρρυντικά, καθώς σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τα επίπεδα λιποκαλίνης 2 φάνηκαν να συνδέονται αντιστρόφως ανάλογα με το σωματικό βάρος και τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που δείχνουν ότι τα οστά αποτελούν ένα ενδοκρινές όργανο, το οποίο παράγει ορμόνες που επιδρούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, τη λειτουργία των νεφρών και την ανδρική γονιμότητα. Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης φαίνεται ότι προσθέτουν στην παραπάνω λίστα και την καταστολή της όρεξης, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει νέες δυνατότητες στην αντιμετώπιση μεταβολικών διαταραχών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr