Ανακαλύψτε γιατί είναι ‘κακά’ τα trans λιπαρά οξέα

Τα trans λιπαρά οξέα δεν απαντούν στη φύση αλλά προκύπτουν άμεσα κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των τροφίμων. Έτσι, σε αντίθεση με τα κορεσμένα και cis-ακόρεστα λιπαρά οξέα δεν αποτελούν φυσικό συστατικό της δίαιτάς μας, εκτός από πολύ μικρές ποσότητες που μπορούν να απαντώνται στο αγελαδινό γάλα.

Τα trans λιπαρά οξέα προκύπτουν κυρίως κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος, αλλά και γενικότερα κατά το μαγείρεμα και τη θερμική επεξεργασία των τροφίμων με φυτικά σπορέλαια.

Κατά συνέπεια απαντούν σε προτηγανισμένα τρόφιμα, σε τηγανητά τρόφιμα, σε τρόφιμα με βάση το λάδι (στα οποία μπορούν να αποτελούν ακόμα και το 10% του περιεχόμενου λίπους) αλλά και στα τυποποιημένα προϊόντα εμπορίου όπως στα μπισκότα, στα κρουασάν, στα πατατάκια κ.α.
Από τα παραπάνω μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητό ότι όσο λιγότερα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα περιλαμβάνονται στη διατροφή μας τόσο πιο χαμηλές είναι οι ποσότητες των trans λιπαρών οξέων που προσλαμβάνουμε από αυτή.

Γιατί όμως τα trans λιπαρά οξέα είναι ‘κακά’ για την υγεία μας;
Τα trans λιπαρά οξέα φαίνεται να εμπλέκονται στους μηχανισμούς αθηροσκλήρωσης. Συγκεκριμένα, επάγουν αυξήσεις στα επίπεδα της ‘κακής’ LDL- χοληστερόλης και κατά συνέπεια προδιαθέτουν την εναπόθεση λιπώδους πλάκας στα αγγεία μας. Το παρόν γεγονός αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων αυξάνοντας τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από αυτά. Μάλιστα, φαίνεται να είναι περισσότερα αθηρογόνα από τα κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Τα παρόντα επιστημονικά ευρήματα θέτουν επιτακτική την ανάγκη για περιορισμό της πρόσληψης αυτών από τη διατροφή.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr