Ο σίδηρος στα τρόφιμα απαντάται σε δύο μορφές, ως δισθενής και ως τρισθενής. Η απορρόφηση του σιδήρου στον πεπτικό σωλήνα γίνεται στη δισθενή μορφή του και μάλιστα ο τρισθενής σίδηρος πρέπει να μετατραπεί σε δισθενή για να απορροφηθεί.

Στα συμπληρώματα σιδήρου που λαμβάνονται για τη διόρθωση της ανεπάρκειας αυτού, ο σίδηρος απαντάται σε δισθενή ή τρισθενή άλατα.

 Τα δισθενή άλατα σιδήρου απορροφώνται τρείς φορές καλύτερα από τα τρισθενή, διαφορά που φαίνεται να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν χορηγούνται μεγαλύτερες δόσεις. Μεταξύ των διαφόρων αλάτων δισθενούς σιδήρου που χρησιμοποιούνται, όπως τα θειικά, τα φουμαρικά, τα ηλεκτρικά και τα γλυκονικά, δεν παρουσιάζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς την απορρόφηση. Ο θειικός σίδηρος είναι συνήθως πιο φτηνός και για αυτό αποτελεί αρκετά συχνά το φάρμακο επιλογής.

Για αυτό πριν τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος θα πρέπει να απευθύνεστε στο γιατρό ή διαιτολόγο σας για να εξασφαλίζετε την επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος και της σωστής δοσολογίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr