Κάποιος που έχει υψηλή χοληστερίνη ή που δεν θέλει να αποκτήσει, το πρώτο πράγμα που συνήθως μειώνει στη διατροφή του είναι τρόφιμα που περιέχουν χοληστερίνη, όπως το αυγό και τα θαλασσινά.
Στην πραγματικότητα όμως, δεν είναι τόσο η διατροφική χοληστερίνη (επιστημονικά χοληστερόλη) που ευθύνεται για το πρόβλημα αλλά τα κορεσμένα λιπαρά που καθημερινά προσλαμβάνετε.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιορίσετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος όπως κόκκινα κρέατα (αρνί, χοιρινό, μοσχάρι), αλλαντικά (ιδιαιτέρως πιο λιπαρά όπως το πλήρες ζαμπόν, το μπέικον, το σαλάμι αέρος), παχιά τυριά (ιδιαιτέρως κίτρινα), βούτυρο, γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη λιπαρών και γλυκά με πολλά λιπαρά, κρέμες γάλακτος και βούτυρο.

Αντί όλων αυτών τρώτε 2 – 3 φορές την εβδομάδα κοτόπουλο και ψάρι, 2 με 3 φορές όσπρια και λαδερά, έχετε πάντα μία σαλάτα στο γεύμα σας, τουλάχιστον 2 φρούτα ημερησίως και ως σνακ επιλέγετε ανάλατους ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια.

Παράλληλα, αν ήδη έχετε υψηλή χοληστερίνη εντάξτε στη διατροφή σας κάποιο λειτουργικό προϊόν, είτε είναι μαργαρίνη είτε τυρί.
Σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις των ειδικών και των επιστημονικών φορέων μπορεί να βοηθήσουν να μειώσουμε τη χοληστερίνη μας κατά 8 – 10 %, μαζί με διατροφή και άσκηση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr