Ένας μεγάλος μύθος που επικρατεί γύρω από τη διατροφή και το σωματικό βάρος, έχει να κάνει με το πώς η τροφή που ένας άνθρωπος καταναλώνει αποθηκεύεται ως λίπος.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι μόνο όταν τρώνε κάτι λιπαρό θα «φτιάχνουν» λίπος. Άλλοι πάλι μετά από μια λιπομέτρηση αναρωτιούνται «γιατί έχω τόσο λίπος αφού δεν τρώω λιπαρά;».

Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το λίπος που ένας άνθρωπος αποθηκεύει στο σώμα του, δεν έχει να κάνει μόνο με το λίπος που προσλαμβάνει μέσα από την τροφή του.

Στην πραγματικότητα η διαδικασία έχει με απλά λόγια ως εξής : 


Όταν τρώμε κάτι ο οργανισμός το διασπά σε μικρότερα κομμάτια, ότι και αν είναι αυτό. Αυτές οι απλές μορφές ενώσεων μπαίνουν στο μεταβολικό εργαστήριο του οργανισμού είτε είναι λίπος, είτε είναι υδατάνθρακες είτε είναι πρωτεΐνες, «καίγονται» και παράγεται ενέργεια για να επιτελεστούν οι διάφορες λειτουργίες. Προσοχή όμως ! Όση ενέργεια περισσεύει, ο οργανισμός την αποθηκεύει ως λίπος, από όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι λίπος δεν συσσωρεύεται μόνο όταν τρώμε λιπαρά. Οτιδήποτε παραπάνω της σωστής ποσότητας ο οργανισμός το κάνει λίπος. Άρα το θέμα δεν είναι μόνο η ποιότητα αλλά και η ποσότητα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr