Ανακαλύψτε ποιο συστατικό της δίαιτας προκαλεί εθισμό και γιατί

Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition από το New Balance Foundation Obesity Prevention Center η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να διεγείρει τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου με ουσίες που προκαλούν εθισμό.
Ουσιαστικά, η κατανάλωση τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να επάγει το αίσθημα της πείνας, καθώς και να διεγείρει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή και την επιθυμία για φαγητό. Τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι εκείνα τα οποία προκαλούν μια ταχεία αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες η ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα οδηγεί σε έντονο αίσθημα πείνας, αλλά και σε σημαντική αύξηση της δραστηριότητας μιας περιοχής του εγκεφάλου που συνδέεται με εθιστικές συμπεριφορές. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι ο περιορισμός των τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο του αισθήματος της πείνας και να προλάβει την υπερπρόσληψη τροφής.

Αναμφισβήτητα, η ζάχαρη, τα γλυκά και τα τυποποιημένα προϊόντα εμπορίου με ζάχαρη αποτελούν τα πρώτα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη που πρέπει να περιοριστούν για τον καλύτερο έλεγχο του αισθήματος της πείνας, αλλά και της αποφυγής υπερκατανάλωσης λόγω υπερδιέγερσης περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο της πρόσληψης και της επιθυμίας για φαγητό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr