Ανακαλύψτε πώς η αλλαγή του νερού στις διακοπές μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα

Η περίοδος των διακοπών ή και γενικότερα αλλαγές στον προγραμματισμό μας όσον αφορά τη διατροφή και τις συνήθειές μας, μπορεί να είναι αιτίες για εμφάνιση δυσκοιλιότητας.
Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή της ποιότητας του νερού που πίνουμε στις διακοπές, το οποίο από περιοχή σε περιοχή μπορεί να παρουσιάζει διαφοροποιήσεις.

Το νερό περιέχει αρκετούς μικροοργανισμούς. Το γαστρεντερικό μας σύστημα και ειδικότερα το έντερό μας, αποτελεί μία δυναμική οντότητα.

Αποικίζεται από εκατομμύρια βακτήρια, καλά και κακά, τα οποία διαμορφώνουν την εντερική μας χλωρίδα, η οποία είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εντερική χλωρίδα παίζει αποφασιστικό ρόλο στην ευρύτερη καλή εντερική μας λειτουργία και αλλοίωση ή μεταβολές της σύστασής της μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και δυσκοιλιότητα. Έτσι, η διαφορετική σύσταση του νερού στην περιοχή των διακοπών, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της και να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.
Αν λοιπόν δεν θέλετε μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες να χαλάσουν τις διακοπές σας και αν ξέρετε ότι η αλλαγή στην ποιότητα του νερού παραδοσιακά σας δημιουργεί πρόβλημα, επιλέγετε περισσότερο εμφιαλωμένο.

Ακόμη, για να βοηθήσετε ακόμη περισσότερο την καλή εντερική σας λειτουργία :

1. Καταρχήν δεν αλλάζουμε βίαια τις συνήθειές μας. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε σταθερή την ώρα που πηγαίναμε στην τουαλέτα.

2. Πίνουμε αρκετά υγρά, μέσα από πόσιμο νερό, φρούτα, λαχανικά και χυμούς τους.

3. Επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και στις διακοπές, όπως πολύσπορο – ολικής αλέσεως ψωμί , ποικιλία από φρούτα και λαχανικά είτε στα κύρια γεύματά είτε ως σνακ μεταξύ των γευμάτων (τα αποξηραμένα φρούτα -δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα- είναι μια πρακτική και λειτουργική επιλογή), ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως μαζί με το γάλα, αντικατάσταση του άσπρου με καστανό και αναποφλοίωτο ρύζι όπου το βρίσκουμε, λαδερά φαγητά στα γεύματά μας.

4. Τρώμε καθημερινά γιαούρτι που είναι πλούσιο σε προβιοτικά ή έχουμε μαζί μας προβιοτικά σε μορφή συμπληρώματος (αν ξέρουμε ότι έχουμε ξανααντιμετωπίσει πρόβλημα)

5. Ενισχύουμε τη φυσική μας δραστηριότητα.
 Άλλωστε οι διακοπές σηκώνουν και λίγη παραπάνω κίνηση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr